Difference between revisions of "Getting Started/fi"

Jump to: navigation, search
(Created page with "Jos etsit opastusta KDE-työtilan tai KDE-sovellusten käyttämisessä, vieraile silloin sivustolla [http://userbase.kde.org/ KDE UserBase].")
(46 intermediate revisions by 2 users not shown)
Line 1: Line 1:
 
<languages />
 
<languages />
  
{{Warning|3=Varoitus| Näitä sivuja kirjoitetaan parhaillaan kokonaan uudelleen kuvaamaan uutta KDE-infrastruktuuria ja ne eivät ehkä ole yhtenäisessä tilassa.  Joidenkin sivujen tiedot ja komennot eivät ehkä ole enää ajan tasalla ja niitä pitäisi käyttää varovasti.}}
+
{{Warning|2=Varoitus| Näitä sivuja kirjoitetaan parhaillaan kokonaan uudelleen kuvaamaan uutta KDE-infrastruktuuria ja ne eivät ehkä ole yhtenäisessä tilassa.  Joidenkin sivujen tiedot ja komennot eivät ehkä ole enää ajan tasalla ja niitä pitäisi käyttää varovasti.}}
 
+
{{Template:I18n/Language Navigation Bar|Getting_Started}}  
+
  
 
== Johdanto ==
 
== Johdanto ==
  
On monia eri tapoja osallistua KDE-yhteisöön, alkaen yksinkertaisesti ohjelmiston käyttämisestä aina ydinalustan kehittäjänä olemiseen.
+
On monia eri tapoja osallistua KDE-yhteisöön alkaen yksinkertaisesti ohjelmiston käyttämisestä aina ydinalustan kehittäjänä olemiseen.
  
 +
<span class="mw-translate-fuzzy">
 
Voit löytää lisätietoja KDE-aloittamisesta seuraavissa linkeissä:
 
Voit löytää lisätietoja KDE-aloittamisesta seuraavissa linkeissä:
 
* [http://kde.org/community/getinvolved/ Kuinka aloitetaan KDE:ssa]
 
* [http://kde.org/community/getinvolved/ Kuinka aloitetaan KDE:ssa]
* [[Contribute|Osallistu KDE:hen]]
+
* [[Special:MyLanguage/Contribute|Osallistu KDE:hen]]
 +
</span>
  
Tämä KDE Techbase -luku on suunniteltu auttamaan siinä, kuinka aloitetaan osallistuminen KDE-yhteistön tekniseen puoleen.  Se selittää sinulle, millainen KDE-ohjelmisto on rakenteeltaan ja kuinka se on rakennettu, ja kuinka itse voit osallistua KDE:n rakentamiseen.
+
Tämä KDE Techbase -luku on suunniteltu auttamaan siinä, kuinka aloitetaan osallistuminen KDE-yhteisön tekniseen puoleen.  Se selittää sinulle, millainen KDE-ohjelmisto on rakenteeltaan ja kuinka se on rakennettu, ja kuinka itse voit osallistua KDE:n rakentamiseen.
  
{{Note|3=Huomaa| '''Pikaohje:''' Jos olet kärsimätön aloittamaan ilman, että ymmärrät, mitä olet tekemässä, voit hypätä tämän yli käyttämällä [[/Build#Scripted_Builds|Rakentamisskriptiä]], mutta suositellaan, että luet ensin tämän dokumentaation.}}
+
<span class="mw-translate-fuzzy">
 +
{{Note|2=Huomaa| '''Pikaohje:''' Jos olet kärsimätön aloittamaan ilman, että ymmärrät, mitä olet tekemässä, voit hypätä tämän yli käyttämällä [[/Build#Scripted_Builds|Rakentamisskriptiä]], mutta suositellaan, että luet ensin tämän dokumentaation.}}
 +
</span>
  
 
== KDE-ohjelmiston käyttäminen ==
 
== KDE-ohjelmiston käyttäminen ==
  
Jos haluat vain käyttää stabiilia KDE-ohjelmistoa jokapäiväisiin tietokonetarpeisiisi, silloin sinun ei tarvitse rakentaan KDE-ohjelmistoa itse. Sinun pitäisi sen sijaan käyttää Linux-jakeluversiosi tarjoamaan KDE-pakkauksen asentamisohjelmistoa.
+
Jos haluat vain käyttää stabiilia KDE-ohjelmistoa jokapäiväisiin tietokonetarpeisiisi, silloin sinun ei tarvitse rakentaa KDE-ohjelmistoa itse. Sinun pitäisi sen sijaan käyttää Linux-jakeluversiosi tarjoamaan KDE-pakkauksen asentamisohjelmistoa.
  
 +
<span class="mw-translate-fuzzy">
 
Paras paikka tämän oppimiseksi on normaalien jakelukanaviesi kautta, vaikka saatat havaita joitakin hyödyllisiä tietoja seuraavilla sivuilla:
 
Paras paikka tämän oppimiseksi on normaalien jakelukanaviesi kautta, vaikka saatat havaita joitakin hyödyllisiä tietoja seuraavilla sivuilla:
* [http://www.kde.org/download/distributions.php Jakeluversiot, jotka sisältävä KDE:n]
+
* [http://www.kde.org/download/distributions.php Jakeluversiot, jotka sisältävät KDE:n]
* [[/Build/Distributions|Asenna KDE-ohjelmisto Linux- ja BSD-jakeluversioissa]]
+
* [[Special:MyLanguage/Build/Distributions|Asenna KDE-ohjelmisto Linux- ja BSD-jakeluversioissa]]
 
* [[Projects/KDE_on_Windows/Installation|Asenna KDE-ohjelmisto Windows-käyttöjärjestelmässä]]
 
* [[Projects/KDE_on_Windows/Installation|Asenna KDE-ohjelmisto Windows-käyttöjärjestelmässä]]
* Mac OS X -käyttöjärjestelmässä ei ole nykyisin KDE-ohjelmistolla tarkoitettua asennusohjelmaa, mutta voit yksinkertaisesti rakentaa sen käyttäen [http://mac.kde.org/?id=build MacPorts or Fink]
+
* Mac OS X -käyttöjärjestelmässä ei ole nykyisin KDE-ohjelmistolla tarkoitettua asennusohjelmaa, mutta voit yksinkertaisesti rakentaa sen käyttäen [http://mac.kde.org/?id=build MacPorts tai Fink]
 +
</span>
  
 
== Opastuksen saaminen ==
 
== Opastuksen saaminen ==
Line 31: Line 35:
 
Jos etsit opastusta KDE-työtilan tai KDE-sovellusten käyttämisessä, vieraile silloin sivustolla [http://userbase.kde.org/ KDE UserBase].  
 
Jos etsit opastusta KDE-työtilan tai KDE-sovellusten käyttämisessä, vieraile silloin sivustolla [http://userbase.kde.org/ KDE UserBase].  
  
If you have any questions or problems with building or developing KDE Software please feel free to [[Development/Getting_Help|ask for help]].  However, be patient while waiting for a response, and try to work through the problem yourself, we aren't going to do it ''all'' for youWorking your way through and understanding why something doesn't work is a good way to learn how to do things the right way.
+
<span class="mw-translate-fuzzy">
 +
Jos sinulla on mitään kysymyksiä tai pulmia KDE-ohjelmiston rakentamisessa ja kehittämisessä, ole vapaa [[Development/Getting_Help|kysymään opastusta]].  Ole kuitenkin kärsivällinen vastauksen odottamisessa, ja yritä ratkaista pulma itse, me emme tee sitä ''kaikkea'' sinulleTyöskentelemällä koko tien lävitse ja ymmärtämällä miksi jokin ei toimi on hyvä tapa oppia, kuinka asiat tehdään oikein.
 +
</span>
 +
 
 +
== Browsing the code ==
 +
The KDE project is all free and open source. You can view its source code and make changes.
 +
 
 +
http://projects.kde.org hosts the source for many KDE-related initiatives, including [https://projects.kde.org/projects/kde KDE itself].  Choose a piece of KDE such as KDE Libraries, then click Repository to browse its source. [[Getting_Started/Sources]] explains the organization of KDE source code.
 +
 
 +
There are other utilities to browse the source code:
 +
 
 +
* http://lxr.kde.org/search lets you search the code ''(may be out of date?)''
 +
* http://api.kde.org lets you browse API documentation generated from the code. You can search for class names, but not filenames.
 +
 
 +
== KDE-ohjelmiston rakentaminen ja suorittaminen lähdekoodista ==
 +
 
 +
<span class="mw-translate-fuzzy">
 +
On useita mahdollisia tapoja rakentaa ja asentaa KDE-ohjelmistoa ja valitsemasi metodi riippu siitä, mitä haluat tehdä ohjelmistolla. Erityisesti jos haluat rakentaa ja kehittää yksittäisen sovelluksen, sinun ei ehkä tarvitse rakentaa koko KDE-kehitysalustaa sen tekemiseksi. Voit lukea lisää tästä [[Getting_Started/Build/Methods|Rakentamismenetelmät]] -sivulta.
 +
</span>
  
== Building and Running KDE Software From Source ==
+
If you simply want to build one application, the simple tutorial [[Development/Tutorials/Building_An_Existing_Application|Building an Existing Application]] might be enough already.
  
There are several possible ways to build and install KDE software and the method you choose depends on what you want to do with the software.  In particular if you are only wanting to build and develop a single application you may not need to build the entire KDE Development Platform to do so.  You can read more about this on the [[Getting_Started/Build/Methods|Build Methods page]].
+
<!-- what about https://launchpad.net/project-neon that used to be linked here in 2010, does that still apply? - User:Skierpage -->
  
The following sections explain the steps you need to understand and give the instructions you need to follow to successfully build KDE Software from source:
+
Seuraavat luvut selittävät vaiheet, jotka sinun on ymmärrettävä ja antavat ohjeita, joita sinun on noudatettava rakentaaksesi KDE-ohjelmiston onnistuneesti lähdekoodista:
  
* [[/Sources|How the KDE Source Code is structured]]
+
<span class="mw-translate-fuzzy">
* [[/Build|How to Build and Install the software]]
+
* [[Special:MyLanguage/Sources|Mikä on KDE-lähdekoodin rakenne]]
* [[/Run|How to Run the software]]
+
* [[Special:MyLanguage/Build|Kuinka rakentaa ja asentaa ohjelmisto]]
 +
* [[Special:MyLanguage/Run|Kuinka ohjelmisto suoritetaan]]
 +
</span>
  
== Development Model ==
+
== Kehitysmalli ==
  
TODO: General introduction to the dev model, release cycles, etc.
+
TODO: Yleisiä tietoja kehitysmallista, julkaisujaksoista, jne.
  
* [[Schedules/Release_Schedules_Guide|The KDE Release Schedule]]
+
<span class="mw-translate-fuzzy">
* [[Development/Software_Engineering_Framework|The KDE Software Engineering Framwork]]
+
* [[Schedules/Release_Schedules_Guide|KDE-julkaisuaikataulu]]
* [[Policies|KDE Development Policies and Procedures to follow]]
+
* [[Development/Software_Engineering_Framework|KDE-ohjelmistonkehityskehys]]
* [[Policies/Application_Lifecycle|The development lifecycle for a new application]]
+
* [[Policies|KDE-kehityskäytäntöjä ja noudatettavia proseduureja]]
 +
* [[Policies/Application_Lifecycle|Uuden sovelluksen kehityselinkaari]]
 +
</span>
  
== Development Tools ==
+
== Kehitystyökalut ==
  
There are a number of [[Development/Tools|Development Tools]] that are either required or helpful when building KDE Software. For these you will usually want to use the stable packages provided by your distribution.
+
<span class="mw-translate-fuzzy">
 +
On lukuisia [[Development/Tools|Kehitystyökaluja]], jotka ovat joka vaadittuja tai hyödyllisiä KDE-ohjelmiston rakentamisessa. Näissä haluat tavallisesti käyttää jakeluversiosi tarjoamia stabiilia versioita.
 +
</span>
  
You may want to use a graphical IDE for your development work:
+
<span class="mw-translate-fuzzy">
 +
Saatat haluta käytää kehitystyössäsi graafista IDE-käyttöliittymää:
 
* [http://www.kdevelop.org/ KDevelop 4]
 
* [http://www.kdevelop.org/ KDevelop 4]
 
* [[Development/Tools/Eclipse|Eclipse]]
 
* [[Development/Tools/Eclipse|Eclipse]]
* [[/Using_an_IDE_with_KDE4|Using an IDE with KDE4]]
+
* [[/Using_an_IDE_with_KDE4|IDE-käyttö KDE4:ssa]]
 +
</span>
  
== Contributing To KDE ==
+
== KDE-osallistuminen ==
  
Once you have a copy of KDE built you can then start contributing back to KDE.  The pages below will help you find out how you can help make KDE even better.
+
Kun sinulla on rakennettuna kopio KDE:sta, voit aloittaa osallistumisen KDE:henAlla olevat sivut opastavat sinua kuinka voit auttaa tekemään KDE:stä vielä parempaa.
  
 +
<span class="mw-translate-fuzzy">
 
[[Image:Action_tool.svg|right|32px]]
 
[[Image:Action_tool.svg|right|32px]]
* [[Contribute|Contribute]]
+
* [[Special:MyLanguage/Contribute|Osallistu]]
* [[Contribute/Send_Patches|Send Patches]]
+
* [[Special:MyLanguage/Contribute/Send_Patches|Lähetä korjauksia]]
* [[Contribute/Bugsquad|Bugsquad]]
+
* [[Special:MyLanguage/Contribute/Bugsquad|Vikapartio]]
 +
</span>
  
 
[[Category:Build_KDE]]
 
[[Category:Build_KDE]]

Revision as of 15:34, 27 August 2012

Other languages:
Ελληνικά • ‎English • ‎suomi • ‎français • ‎日本語 • ‎한국어 • ‎Nederlands • ‎português do Brasil • ‎русский • ‎Türkçe • ‎中文(中国大陆)‎
noframe
 
Varoitus
Näitä sivuja kirjoitetaan parhaillaan kokonaan uudelleen kuvaamaan uutta KDE-infrastruktuuria ja ne eivät ehkä ole yhtenäisessä tilassa. Joidenkin sivujen tiedot ja komennot eivät ehkä ole enää ajan tasalla ja niitä pitäisi käyttää varovasti.


Johdanto

On monia eri tapoja osallistua KDE-yhteisöön alkaen yksinkertaisesti ohjelmiston käyttämisestä aina ydinalustan kehittäjänä olemiseen.

Voit löytää lisätietoja KDE-aloittamisesta seuraavissa linkeissä:

Tämä KDE Techbase -luku on suunniteltu auttamaan siinä, kuinka aloitetaan osallistuminen KDE-yhteisön tekniseen puoleen. Se selittää sinulle, millainen KDE-ohjelmisto on rakenteeltaan ja kuinka se on rakennettu, ja kuinka itse voit osallistua KDE:n rakentamiseen.

noframe
 
Huomaa
Pikaohje: Jos olet kärsimätön aloittamaan ilman, että ymmärrät, mitä olet tekemässä, voit hypätä tämän yli käyttämällä Rakentamisskriptiä, mutta suositellaan, että luet ensin tämän dokumentaation.

KDE-ohjelmiston käyttäminen

Jos haluat vain käyttää stabiilia KDE-ohjelmistoa jokapäiväisiin tietokonetarpeisiisi, silloin sinun ei tarvitse rakentaa KDE-ohjelmistoa itse. Sinun pitäisi sen sijaan käyttää Linux-jakeluversiosi tarjoamaan KDE-pakkauksen asentamisohjelmistoa.

Paras paikka tämän oppimiseksi on normaalien jakelukanaviesi kautta, vaikka saatat havaita joitakin hyödyllisiä tietoja seuraavilla sivuilla:

Opastuksen saaminen

Jos etsit opastusta KDE-työtilan tai KDE-sovellusten käyttämisessä, vieraile silloin sivustolla KDE UserBase.

Jos sinulla on mitään kysymyksiä tai pulmia KDE-ohjelmiston rakentamisessa ja kehittämisessä, ole vapaa kysymään opastusta. Ole kuitenkin kärsivällinen vastauksen odottamisessa, ja yritä ratkaista pulma itse, me emme tee sitä kaikkea sinulle. Työskentelemällä koko tien lävitse ja ymmärtämällä miksi jokin ei toimi on hyvä tapa oppia, kuinka asiat tehdään oikein.

Browsing the code

The KDE project is all free and open source. You can view its source code and make changes.

http://projects.kde.org hosts the source for many KDE-related initiatives, including KDE itself. Choose a piece of KDE such as KDE Libraries, then click Repository to browse its source. Getting_Started/Sources explains the organization of KDE source code.

There are other utilities to browse the source code:

KDE-ohjelmiston rakentaminen ja suorittaminen lähdekoodista

On useita mahdollisia tapoja rakentaa ja asentaa KDE-ohjelmistoa ja valitsemasi metodi riippu siitä, mitä haluat tehdä ohjelmistolla. Erityisesti jos haluat rakentaa ja kehittää yksittäisen sovelluksen, sinun ei ehkä tarvitse rakentaa koko KDE-kehitysalustaa sen tekemiseksi. Voit lukea lisää tästä Rakentamismenetelmät -sivulta.

If you simply want to build one application, the simple tutorial Building an Existing Application might be enough already.


Seuraavat luvut selittävät vaiheet, jotka sinun on ymmärrettävä ja antavat ohjeita, joita sinun on noudatettava rakentaaksesi KDE-ohjelmiston onnistuneesti lähdekoodista:

Kehitysmalli

TODO: Yleisiä tietoja kehitysmallista, julkaisujaksoista, jne.

Kehitystyökalut

On lukuisia Kehitystyökaluja, jotka ovat joka vaadittuja tai hyödyllisiä KDE-ohjelmiston rakentamisessa. Näissä haluat tavallisesti käyttää jakeluversiosi tarjoamia stabiilia versioita.

Saatat haluta käytää kehitystyössäsi graafista IDE-käyttöliittymää:

KDE-osallistuminen

Kun sinulla on rakennettuna kopio KDE:sta, voit aloittaa osallistumisen KDE:hen. Alla olevat sivut opastavat sinua kuinka voit auttaa tekemään KDE:stä vielä parempaa.

Action tool.svg


Content is available under Creative Commons License SA 4.0 unless otherwise noted.