Aan de slag

From KDE TechBase
Revision as of 11:58, 5 April 2013 by Willem1 (talk | contribs) (Created page with "right|32px * Bijdragen * Een patch inzenden * [[Special:myLanguage/C...")
Warning
Deze pagina's worden op het moment helemaal herschreven om de nieuwe KDE-infrastructuur te beschrijven, en het kan voorkomen dat hij in een inconsistente staat is. Informatie en commando's op zo'n pagina zijn misschien niet langer geldig en moeten met zorg gebruikt worden.


Introductie

Er zijn veel verschillende manieren om mee te helpen in de KDE-gemeenschap, van simpelweg de software gebruiken tot een ontwikkelaar van het platform worden.

Deze sectie van KDE TechBase is bedoeld om je te helpen aan de slag te gaan met meedoen aan de technische kant van de KDE-gemeenschap. Er wordt uitgelegd hoe KDE-software gestructureerd is, hoe het wordt gecompileerd, en hoe je kunt meedoen door KDE zelf te compileren.

KDE-software gebruiken

Als je stabiele KDE-software wilt gebruiken voor dagelijks gebruik, dan hoef je KDE niet zelf te compileren. Gebruik in plaats daarvan de methode voor software-installatie die wordt geleverd door je Linux-distributie, om de KDE-pakketten te installeren.

De beste manier om uit te vinden hoe dit moet, is door de normale ondersteuningskanalen van je distributie te gebruiken, maar hier kun je misschien nuttige informatie vinden:

Hulp krijgen

Ben je op zoek naar help voor het gebruik van KDE Workspace of de KDE-applicaties, bezoek dan de KDE UserBase.

Heb je vragen of problemen met het compileren of ontwikkelen van KDE-software, vraag dan gerust om hulp. Wees echter geduldig terwijl je wacht op een antwoord, en probeer het probleem ook zelf op te lossen: we gaan niet alles voor je doen. Uitzoeken waarom iets niet werkt is een goede manier om te leren hoe je dingen op de goede manier moet doen.

De code bekijken

Het KDE-project is geheel vrij en open-source. Je kunt de broncode bekijken en aanpassen.

http://projects.kde.org bevat de broncode voor veel KDE-gerelateerde initiatieven, waaronder KDE zelf. Kies een stuk van KDE, zoals de KDE-bibliotheken (KDE Libraries), en klik op Repository om de code te bekijken. Getting_Started/Sources legt uit hoe de KDE-broncode georganiseerd is.

Er zijn verder nog enkele hulpmiddelen om de code te bekijken:

  • http://lxr.kde.org/search laat je de broncode doorzoeken (misschien niet bijgewerkt?)
  • http://api.kde.org laat de API-documentatie zien die wordt gegenereerd van de code. Je kunt zoeken op klassenamen, maar niet op bestandsnamen.

KDE-software compileren en uitvoeren

There are several possible ways to build and install KDE software and the method you choose depends on what you want to do with the software. In particular if you are only wanting to build and develop a single application you may not need to build the entire KDE Development Platform to do so. You can read more about this on the Build Methods page.

If you simply want to build one application, the simple tutorial Building an Existing Application might be enough already.

Note
Quickstart: If you are impatient to get started without understanding what you are doing then you can skip straight to using a Build Script, but it is strongly recommended you read this documentation first.


The following sections explain the steps you need to understand and give the instructions you need to follow to successfully build KDE Software from source:

Het ontwikkelmodel

Te doen: algemene inleiding over het ontwikkelmodel, de releasecyclus enzovoorts

Ontwikkelhulpmiddelen

Er zijn ontwikkelhulpmiddelen die onmisbaar of handig zijn bij het compileren van KDE-software. Hiervoor is het vaak het handigst om de stabiele pakketten van je distributie te gebruiken.

Als je een grafische IDE wilt gebruiken voor je ontwikkelwerk:

Bijdragen aan KDE

Zodra je KDE gecompileerd hebt, kun je beginnen met bijdragen aan KDE. De pagina's hieronder helpen uit te zoeken hoe jij kunt helpen om KDE nog beter te maken.