Başlarken

From KDE TechBase
Revision as of 18:40, 4 August 2012 by AnneW (talk | contribs) (Created page with "Aşağıdaki bağlantılarda KDE Yazılımını kaynak koddan başarılı şekilde yapılandırabilmeniz için anlamanız gereken adımları anlatmakta ve izlemeniz gereken ta...")
noframe
noframe
Bu sayfalar KDE'nin yeni altyapısını yansıtabilmek adına yakın zamanda tam anlamıyla yeniden yazılmaya başlanmıştır ve tutarlı olmayabilir. Bazı sayfalardaki bilgi ve komutlar artık geçerli olmayabileyeceği gibi bunların dikkatli kullanılması gerekmektedir.
Uyarı


Giriş

KDE Topluluğunda yer almanın, en basitinden yazılımızı kullanmaktan, çekirdek platformu geliştiricisi olmaya kadar birçok yolu vardır.

Aşağıdaki bağlantılarda KDE Topluluğuna katılmakla ilgili daha genel bilgilere ulaşabilirsiniz:

KDE TechBase Geliştirici Üssü'nün bu alt bölümü, KDE Topluluğunun geliştirmeyle ilgili kesimine katılmanıza yardımcı olmak amacıyla tasarlanmıştır. Bu alt bölümde KDE yazılımının yapısı ve nasıl yapılandırıldığı ve bu yapılandırmada nasıl yer alabileceğiniz anlatılmaktadır.

noframe
noframe
Hızlı bir başlangıç için: Ne yaptığınızı bilmeksizin başlamak için sabırsızlanıyorsanız, doğrudan "Bir Yapılandırma Betiği'nin Kullanılması" bölümüne geçebilirsiniz, fakat öncesinde bu belgelendirmeyi okumanız şiddetle tavsiye olunur.
Not


KDE Yazılımının Kullanılması

Eğer sadece bilgisayarınızdaki günlük kullanım gereksinimleriniz için kararlı bir KDE yazılımı kullanmak istiyorsanız, KDE yazılımını kendiniz yapılandırmak zorunda değilsiniz. Bunun yerine kullandığınız Linux dağıtımının paket yöneticisi tarafından sunulan KDE paketini kurabilirsiniz.

Bunu nasıl yapacağınızı öğrenmek için en iyi yer kullandığınız dağıtımın bilindik destek kanallarıdır; tabi aşağıdaki bağlantılarda yer alan bilgiler de sizin için yararlı olabilir:

Yardım Alın

Eğer KDE Çalışma Alanı ya da KDE Uygulamaları ile ilgili yardıma ihtiyacınız varsa lütfen KDE Kullanıcı Üssü bağlantısını ziyaret ediniz.

Eğer KDE Yazıılımının yapılandırılıması ya da geiştirilmesi ile ilgili sorularınız ya da sorunlarınız varsa lütfen Yardım istemekten çekinmeyiniz. Ancak sorularınız için yanıt beklerken sabırlı olunuz ve kendiniz de sorunun çözümüne ulaşmaya çalışınız; çünkü yardım bekleyen tek kişi siz olmayacaksınız. Bir işi doğru yapmayı öğrenmenin yolu, kendi yolunuzda ilerleyip birşeylerin neden yolunda gitmediğini anlayabilmekten geçer.

Browsing the code

The KDE project is all free and open source. You can view its source code and make changes.

http://projects.kde.org hosts the source for many KDE-related initiatives, including KDE itself. Choose a piece of KDE such as KDE Libraries, then click Repository to browse its source. Getting_Started/Sources explains the organization of KDE source code.

There are other utilities to browse the source code:

KDE Yazılımının Kaynak Koddan Yapılandırılması ve Çalıştırılması

KDE yazılımını yapılandırmak ve kurmak için birçok olası yöntem mevcuttur. Ve seçeceğiniz yöntem aslında yazılımı kullanarak ne yapmak istediğinize bağlıdır. Özellikle de istediğiniz şey sadece tek bir uygulama yapılandırıp geliştirmek ise, bunu yapabilmek için KDE Geliştirme Platformunun tamamını yapılandırmanıza gerek yoktur. Konuyla ilgili daha fazla bilgiye Yapılandırma Yöntemleri sayfasından ulaşabilirsiniz.

Aşağıdaki bağlantılarda KDE Yazılımını kaynak koddan başarılı şekilde yapılandırabilmeniz için anlamanız gereken adımları anlatmakta ve izlemeniz gereken talimatları vermektedir.


The following sections explain the steps you need to understand and give the instructions you need to follow to successfully build KDE Software from source:

Development Model

TODO: General introduction to the dev model, release cycles, etc.

Development Tools

There are a number of Development Tools that are either required or helpful when building KDE Software. For these you will usually want to use the stable packages provided by your distribution.

You may want to use a graphical IDE for your development work:

Contributing To KDE

Once you have a copy of KDE built you can then start contributing back to KDE. The pages below will help you find out how you can help make KDE even better.