Development/Tutorials/Qt4 Ruby Tutorial/Chapter 07/fi: Difference between revisions

From KDE TechBase
(Created page with "Huomaa, että mitään suorituksen tiettyä järjestystä ei taata; '''<tt>LCDRange::valueChanged()</tt>''' saatetaan ehkä lähettää ennen tai jälkeen [http://doc.qt.nokia.co...")
(Created page with "Kun luomme yhdeksän '''<tt>LCDRange</tt>'''-objektia, yhdistämme ne käyttäen [http://doc.qt.nokia.com/latest/signalsandslots.html signaalit ja välit]-mekanismia. Jokaisella ...")
Line 83: Line 83:
</syntaxhighlight>
</syntaxhighlight>


When we create the nine '''<tt>LCDRange</tt>''' objects, we connect them using the [http://doc.qt.nokia.com/latest/signalsandslots.html signals and slots] mechanism. Each has its '''<tt>valueChanged()</tt>''' signal connected to the previous one's '''<tt>setValue()</tt>''' slot. Because '''<tt>LCDRange</tt>''' emits the '''<tt>valueChanged()</tt>''' signal when its value changes, we are here creating a chain of signals and slots.
Kun luomme yhdeksän '''<tt>LCDRange</tt>'''-objektia, yhdistämme ne käyttäen [http://doc.qt.nokia.com/latest/signalsandslots.html signaalit ja välit]-mekanismia. Jokaisella on '''<tt>valueChanged()</tt>'''-signaali, joka on yhdistetty edellisen '''<tt>setValue()</tt>'''-väliin. Koska '''<tt>LCDRange</tt>''' lähettää '''<tt>valueChanged()</tt>'''-signaalin, kun sen arvo muutuu, luomme tässä signaalien ja välien ketjun.


=== Running the Application ===
=== Running the Application ===

Revision as of 12:20, 26 September 2011

Other languages:


Development/Tutorials/Qt4 Ruby Tutorial/Chapter 07


Yksi asia johtaa toiseen
Tutorial Series   Qt4 Ruby -oppikurssi
Previous   Oppikurssi 6 - Rakennetaan Blocks Galore!
What's Next   Oppikurssi 8 - Valmistaudutaan taisteluun
Further Reading   n/a

Yksi asia johtaa toiseen

Tiedostot:

Yleistä

Tässä esimerkissä näytämme, kuinka räätälöityjä käyttöliittymäkomponentteja luodaan signaaleilla ja väleillä, ja kuinka yhdistää ne toisiinsa mutkikkaamilla tavoilla. Ensimmäisen kerran lähdekoodi on jaettu useisiin tiedostoihin.

Läpikäynti rivi riviltä

lcdrange.rb

Tämä tiedosto on pääasiassa nostettu Kappaleesta 6; vain tärkeimmät muutokset on mainittu täällä.

signals 'valueChanged(int)'
slots 'setValue(int)'
def value()
  @slider.value()
end

def setValue(value)
  @slider.setValue(value)
end

Nämä tekevät rajapinnan tämän käyttöliittymäkomponentin ja ohjelman muiden komponenttien välillä. Tähän asti LCDRange-komponentilla ei ollut todella API-sovellusrajapintaa ollenkaan.

value() on julkinen funktio jolla pääsee käsiksi LCDRange-arvoon, setValue() on ensimmäinen räätälöity välimme, ja valueChanged() on ensimmäinen räätälöity signaalimme.

Välit toteutetaan normaalilla tavalla (väli on aina Ruby-jäsenfunktio). Signaalit toteutetaan automaattisesti. Signaalit noudattavat suojattujen Ruby-funktioiden kutsumissääntöjä (ts. vain ne luokat voivat lähettää, jotka on määritelty niissä luokissa, mistä se periytyy).

valueChanged()-signaalia käytetään kun LCDRange's-arvo on muuttunut.

Funktion value() toteuttaminen on suoraviivaista. Se yksinkertaisesti palauttaa liukukytkimen arvon.

Funktion setValue() toteuttaminen on yhtä suoraviivaista. Huomaa, että koska liukukytkin ja nestekidenäyyttö on yhdistetty toisiinsa, liukukytkimen arvon asettaminen päivittää myös nestekidenäytön numeron. Sen lisäksi liukukytkin säätää arvoa automaattisesti, jos laillisen arvoalueen ulkopuolella.

connect(@slider, SIGNAL('valueChanged(int)'),
        lcd, SLOT('display(int)'))
connect(@slider, SIGNAL('valueChanged(int)'),
        self, SIGNAL('valueChanged(int)'))

Ensimmäinen QObject::connect()-kutsu on sama kuin minkä näit edellisessä kappaleessa. Toinen on uusi; se yhdistää liukukytkimen QAbstractSlider::valueChanged()-signaalin tämän objektin valueChanged()-signaaliin. Kyllä, se on oikein. Signaalit voidaan yhdistää muihin signaaleihin. Kun ensimmäinen signaali lähetetänä, myös toinen signaali lähetetään.

Katsokaamme, mitä tapahtuu, kun käyttäjä käyttää liukukytkintä. Liukukytkin näkee, että sen arvo on muuttunut ja lähettää QAbstractSlider::valueChanged()-signaalin. Tuo signaali yhdistetään sekä QLCDNumber::display()-väliin Qt::LCDNumber-numerossa että valueChanged()-signaaliin LCDRange-komponentissa.

Siten, kun singaali lähetetään, LCDRange lähettää oman valueChanged()-signaalinsa. Sen lisäksi kutsutaan QLCDNumber::display()-funktiota ja näytetään uusi numero.

Huomaa, että mitään suorituksen tiettyä järjestystä ei taata; LCDRange::valueChanged() saatetaan ehkä lähettää ennen tai jälkeen QLCDNumber::display()-kutsua.

t7.rb

previousRange = nil

for row in 0..2
  for column in 0..2
    lcdRange = LCDRange.new()
    grid.addWidget(lcdRange, row, column)
    unless previousRange.nil?
      connect(lcdRange, SIGNAL('valueChanged(int)'),
              previousRange, SLOT('setValue(int)'))
    end
    previousRange = lcdRange
  end
end

Kun luomme yhdeksän LCDRange-objektia, yhdistämme ne käyttäen signaalit ja välit-mekanismia. Jokaisella on valueChanged()-signaali, joka on yhdistetty edellisen setValue()-väliin. Koska LCDRange lähettää valueChanged()-signaalin, kun sen arvo muutuu, luomme tässä signaalien ja välien ketjun.

Running the Application

On startup, the program's appearance is identical to the previous one. Try operating the slider to the bottom-right.

Exercises

Use the bottom-right slider to set all LCDs to 50. Then set all but the last LCD to 40 by clicking once to the left of the bottom-middle slider handle. Now, use the bottom-left slider to set the first seven LCDs back to 50.

Click to the left of the handle on the bottom-right slider. What happens? Why is this the correct behavior?