Kehitys/oppikurssit/Qt4 Ruby-oppikurssi/Kappale 01

This page is a translated version of the page Development/Tutorials/Qt4 Ruby Tutorial/Chapter 01 and the translation is 100% complete.
Other languages:
English • ‎suomi • ‎русский
Hei Maailma!
Tutorial Series   Qt4 Ruby-oppikurssi
Previous   Ruby
What's Next   Oppikurssi 2 - Sen kutsuminen aiheuttaa lopettamisen
Further Reading   n/a

Hei Maailma!

Qt4 Ruby Tutorial Screenshot 1.png

Tiedostot:

Yleistä

Tämä ensimmäinen ohjelma on yksinkertainen "Hei Maailma"-esimerkki. Se sisältää vain pelkän minimin, jonka tarvitset saadaksesi Qt-sovelluksen toimimaan. Kuva yllä on näytönkaappaus tästä ohjelmasta.

Tässä on sovelluksen täydellinen lähdekoodi:

require 'Qt4'

app = Qt::Application.new(ARGV)

hello = Qt::PushButton.new('Hei Maailma!')
hello.resize(100, 30)
hello.show()

app.exec()

Esittely

Ylimmällä tasolla QtRuby-sovelluksen on tavallisesti suoritettava jonkin kaltainen alustus ja välitettävä ohjaus Qt-kirjastolle, joka sitten kertoo ohjelmalle käyttäjän toimista tapahtumien välityksellä.

Jokaisessa graafisessa käyttöliittymäsovelluksessa, joka käyttää Qt:tä, on tarkalleen vain yksi Qt::Application-objekti. Qt::Application hallinnoi useita sovellustason resursseja, kuten oletuskirjasimia ja kohdistinta.

Qt::PushButton on graafisen käyttöliittymän painike, jota käyttäjä voi painaa tai vapauttaa. Se hallinnoi sen omaa käyttötuntumaa, kuten jokainen muu Qt::Widget. Käyttöliittymäkomponentti on käyttöliittymän rajapintaobjekti, joka voi käsitellä käyttäjän syötön ja piirtää grafiikkaa. Ohjelmoija voi vaihtaa sekä koko käyttötuntuman että monia sen pienempiä ominaisuuksia (sellaisia kuin väri), samoin kuin käyttöliittymäkomponentin sisällön. Qt::PushButton voi näyttää joko tekstiä tai Qt::Icon-kuvakkeen.

Läpikäynti rivi riviltä

require 'Qt4'

Tämä rivi lataa QtRuby-laajennoksen.

app = Qt::Application.new(ARGV)

app on tämän ohjelman Qt::Application-ilmentymä. Se luodaan tässä. Välitämme ARGV kohteelle Qt::Application-konstruktori, jotta se voi käsitellä tiettyjä vakiokomentoriviargumentteja (sellaisia kuin -display X11:n alla). Kaikki Qt:n tunnistamat komentoriviargumentit poistetaan kohteesta ARGV.

Huomaa: On olennaista että Qt::Application-objekti luodaan ennen kuin mitään Qt:n ikkunajärjestelmän osaa käytetään.

hello = Qt::PushButton.new('Hei Maailma!')

Tässä, Qt::Application:n jälkeen, tulee ensimmäinen ikkunajärjestelmän koodi: Painike luodaan.

Painike on asetettu näyttämään tekstin "Hei maailma!". Koska emme määritä emoikkunaa (toisena argumenttina kohteeseen Qt::PushButton.konstruktori), painike on omassa ikkunassaan, omalla ikkunakehyksellä ja otsikkopalkilla.

hello.resize(100, 30)

Painike on asetettu olemaan 100 pikseliä leveä ja 30 pikseliä korkea (poislukien ikkunakehys, jonka ikkunointijärjestelmä tarjoaa). Voisimme kutsua metodia Qt::Widget::move() liittääksemme erityisen näyttösijainnin käyttöliittymäkomponenttiin, mutta sen sijaan annoimme ikkunointijärjestelmän valita sijainnin.

hello.show()

Käyttöliittymäkomponentti ei ole koskaan näkyvä luontihetkellä. Sinun on kutsuttava metodia Qt::Widget::show() sen tekemiseksi näkyväksi.

app.exec()

Tämä on se paikka, jossa ohjelmamme välittää ohjauksen Qt:lle. Qt::CoreApplication::exec()-metodi palaa, kun sovellus lopetetaan. (Qt::CoreApplication on Qt::Application-sovelluksen perusluokka. Se toteuttaa Qt::Application-ytimen, ei-graafiset käyttöliitymätoiminnallisuudet ja sitä voidaan käyttää kun kehitetään ei-graafisia käyttöliittymäsovelluksia.)

Metodissa Qt::CoreApplication::exec() Qt vastaanottaa ja käsittelee käyttäjän ja järjestelmän tapahtumia ja välittää nämä sopiville käyttöliittymäkomponenteille.

Sinun pitäisi nyt yrittää ajaa tämä ohjelma.

Sovelluksen suorittaminen

Kun suoritat sovelluksen, näet pienen ikkunan, jonka täyttää yksi painike, ja siinä voit lukea kuuluisat sanat: "Hei maailma!"

Harjoitukset

Yritä muuttaa ikkunan kokoa. Napsauta painiketta. Jos suoritat sovelluksen X11:ssa, yritä suorittaa ohjelma käyttäen -geometry-valitsinta (esimerkiksi, -geometry 100x200+10+20).


This page was last edited on 13 July 2012, at 12:32. Content is available under Creative Commons License SA 4.0 unless otherwise noted.