Getting Started/Sources/Anonymous SVN (ro)

Jump to: navigation, search


Contents

Getting Started/Sources/Anonymous SVN

Descarcarea codului sursa al KDE folosind utilitarul Subversion (SVN)
Tutorial Series   Getting Started
Previous   None
What's Next   Compilarea KDE 4
Further Reading   Version Control with Subversion

Introducere

Daca va place sa folositi ultima versiune a unui program chiar daca nu este cea stabila, exista o modalitate relativ usoara de a obtine o copie actualizata a surselor KDE - depozitul SVN.

Ca o alternativa, puteti folosi Pachete de instalare KDE 4 pentru distributia preferata.

Accesul la depozitul SVN

Instalarea utilitarului Subversion

Intai, instalati utilitarul Subversion (SVN) in forma executabila (daca nu este deja instalat). Probabil ca puteti descarca forma executabila pentru sistemul de operare pe care il folositi; daca nu, puteti compila chiar dumneavoastra sursele utilitarului, pe care le puteti obtine de la Pagina de descarcare a proiectului SVN. Daca doriti sa aflati cum se foloseste utilitarul Subversion pentru a descarca sursele KDE, puteti citi Ghid de folosire a utilitarului Subversion.

Descarcarea surselor KDE 4

/trunk/ este locatia in care este pastrat codul sursa al KDE 4. Iata cum puteti descarca setul minim de module necesare pentru a putea compila KDE 4 si aplicatii pentru acesta:

svn co svn://anonsvn.kde.org/home/kde/trunk/KDE/kdelibs
svn co svn://anonsvn.kde.org/home/kde/trunk/KDE/kdebase
Ktip.png
 
Tip
Daca folositi un utilitar firewall, inlocuiti svn://anonsvn.kde.org/ cu svn://websvn.kde.org:443/ in comenzile de mai sus; altfel nu veti putea descarca modulele.


Ktip.png
 
Tip
Modulul kdebase depinde de alte cateva module, enumerate in proprietatea SVN externals si care de asemenea nu vor putea fi descarcate daca folositi un utilitar firewall. Pentru a putea descarca aceste module chiar si daca folositi un utilitar firewall folositi urmatoarele comenzi:
cd KDE
svn propset svn:externals "lib svn://websvn.kde.org:443/home/kde/trunk/KDE/kdebase/runtime/kstyles/oxygen/lib" kdebase/workspace/kwin/clients/oxygen 
.


qt-copy contine o copie a ultimei versiuni stabile a Qt care poate fi folosita impreuna cu KDE 4. De asemenea, mai contine modificari facute de echipa de programatori KDE, modificari care nu au fost inca incluse in versiunea oficiala a Qt. Aceste modificari sunt recomandate pentru cei care descarca sursele KDE din trunk. Instructiuni despre cum puteti descarca si configura acesta varianta modificata a Qt puteti gasi aici.

Daca doriti sa descarcati o copie completa a surselor KDE 4, puteti face acest lucru cu o singura comanda:

svn co svn://anonsvn.kde.org/home/kde/trunk/KDE
noframe
 
Note
Puteti folosi Interfata online a depozitului SVN pentru a alege exact modulele de care aveti nevoie. In acest fel veti putea instala mai repede KDE.

Daca doriti sa incercati si cateva aplicatii KDE 4, puteti descarca urmatoarele module din /trunk/:

koffice
extragear
playground
kdereview

Spre exemplu, pentru a descarca modulul koffice folositi comanda urmatoare:

svn co svn://anonsvn.kde.org/home/kde/trunk/koffice

Extragerea surselor din copii arhivate

Pentru a economisi timp puteti obtine modulele de care aveti nevoie si din copii arhivate ale locatiei trunk. Ghid de lucru cu copiile arhivate ofera informatii despre aceasta modalitate de a obtine sursele KDE.

Descarcarea surselor KDE 3

Daca doriti sa descarcati KDE 3 (stabila) in locul ultimei versiuni KDE 4 (dezvoltare), puteti descarca sursele KDE 3.5 folosind comenzile:

svn co svn://anonsvn.kde.org/home/kde/branches/arts/1.5/arts
svn co svn://anonsvn.kde.org/home/kde/branches/KDE/3.5/

Iar pentru modulul qt-copy corespondent KDE 3.5:

svn co svn://anonsvn.kde.org/home/kde/branches/qt/3.3/qt-copy

Descarcarea unei versiuni anterioare

Modulele KDE sunt marcate la fiecare revizie, astfel incat este posibil sa descarcati exact versiunea KDE pe care o doriti. Majoritatea modulelor KDE sunt marcate cu un nume in formatul tags/KDE/X.Y.Z (X, Y si Z reprezentand versiunea principala, revizia si patch-ul). Modulul care contine fisierele multimedia (aveti nevoie de acest modul doar pentru KDE 2 si KDE 3) are un alt format al numelui, tags/arts/X.Y.Z. Spre exemplu, pentru a descarca modulul kdelibs din versiunea marcata KDE 3.5.0, folositi comanda:

svn co svn://anonsvn.kde.org/home/kde/tags/KDE/3.5.0/kdelibs/

Daca ulterior doriti sa actualizati acest modul la versiunea marcata KDE 3.5.5, folositi comanda:

svn switch svn://anonsvn.kde.org/home/kde/tags/KDE/3.5.5/kdelibs
Ktip.png
 
Tip
Daca descarcati modulul folosind o cale care contine /branch/ sau /trunk/ (si nu /tags/), actualizarea se face cu o simpla comanda svn update.


Descarcarea traducerilor

Daca aveti nevoie de traduceri in limba dumneavoastra, descarcati limba dorita din cadrul modulului l10n.

noframe
 
Warning
Modulul l10n este foarte mare. Asigurati-va ca dispuneti de suficient timp si spatiu pe hard disk daca doriti sa descarcati intreg modulul. Majoritatea persoanelor descarca doar o anumita limba din modulul l10n.


Acum puteti incepe sa compilati KDE! Vizitati aceasta pagina pentru a afla cum se compileaza versiunea de dezvoltare sau aceasta pagina pentru a afla cum se compileaza versiunea stabila.

Mentiuni

  • Serverul anonsvn.kde.org este intretinut de catre Dirk Mueller, iar locatia sa este in Tuebingen, Germania. Exista mai multe imagini ale acestui server; una dintre ele ar putea fi mai rapida pentru dumneavoastra, in functie de locatie:
    • kde.mneisen.org este intretinut de catre Martin Eisenhardt, iar locatia sa este in Nuernberg, Germania.
    • www.englishbreakfastnetwork.org de asemenea contine o imagine a acestui server, intretinuta de catre Adriaan de Groot; locatia sa este la Universitatea Nijmegen, Olanda.
    • svn://azkaban.caltech.edu este mentinut de catre Eugeniu Plamadeala si are locatia langa Los Angeles, SUA. Aceasta imagine are aceeasi structura ca si anonsvn.kde.org.
Atentie!. SVN memoreaza serverul folosit la ultima actualizare a copiei pe care ati facut-o si se va conecta mereu la acest server. Daca doriti sa schimbati serverul, inainte de actualizare trebuie sa folositi o comanda asemanatoare cu urmatoarea:
 svn switch --relocate svn://anonsvn.kde.org/ svn://kde.mneisen.org/

Daca sunteti interesati in crearea unei imagini a serverului anonsvn.kde.org, persoana de contact este Dirk Mueller.


KDE® and the K Desktop Environment® logo are registered trademarks of KDE e.V.Legal