Difference between revisions of "Getting Started/Sources/Anonymous SVN (ro)"

Jump to: navigation, search
m (corrected some technical terms)
m (status: believed to be complete and correct; added diacritics)
Line 4: Line 4:
 
series=Getting Started|
 
series=Getting Started|
  
name=Descarcarea codului sursa al KDE folosind utilitarul Subversion (SVN)|
+
name=Descărcarea codului sursă al KDE folosind utilitarul Subversion (SVN)|
  
 
next=[[../../Build/KDE4|Compilarea KDE 4]]|
 
next=[[../../Build/KDE4|Compilarea KDE 4]]|
Line 13: Line 13:
 
== Introducere ==
 
== Introducere ==
  
Daca va place sa folositi ultima versiune a unui program chiar daca nu este cea stabila, exista o modalitate relativ usoara de a obtine o copie actualizata a surselor KDE - depozitul SVN.
+
Dacă vă place să folosiţi ultima versiune a unui program chiar dacă nu este cea stabilă, există o modalitate relativ uşoară de a obţine o copie actualizată a surselor KDE - depozitul SVN.
  
Ca o alternativa, puteti folosi [[Getting_Started/Distribution_Packages|Pachete de instalare KDE 4 pentru distributia preferata]].
+
Ca o alternativă puteţi folosi [[Getting_Started/Distribution_Packages|Pachete de instalare KDE 4 pentru distribuţia preferată]].
  
 
== Accesul la depozitul SVN ==
 
== Accesul la depozitul SVN ==
Line 21: Line 21:
 
=== Instalarea utilitarului Subversion ===
 
=== Instalarea utilitarului Subversion ===
  
Intai, instalati utilitarul Subversion (SVN) in forma executabila (daca nu este deja instalat). Probabil ca puteti descarca forma executabila pentru sistemul de operare pe care il folositi; daca nu, puteti compila chiar dumneavoastra sursele utilitarului, pe care le puteti obtine de la [http://subversion.tigris.org/project_packages.html Pagina de descarcare a proiectului SVN]. Daca doriti sa aflati cum se foloseste utilitarul Subversion pentru a descarca sursele KDE, puteti citi [[Getting_Started/Sources/Using_Subversion_with_KDE|Ghid de folosire a utilitarului Subversion]].
+
Întâi, instalaţi utilitarul Subversion (SVN) în formă executabilă (dacă nu este deja instalat). Probabil că puteţi descărca forma executabilă pentru sistemul de operare pe care îl folosiţi; daca nu, puteţi compila chiar dumneavoastră sursele utilitarului, pe care le puteţi obţine de la [http://subversion.tigris.org/project_packages.html Pagina de descărcare a proiectului SVN]. Daca doriţi să aflaţi cum se foloseşte utilitarul Subversion pentru a descărca sursele KDE, puteţi citi [[Getting_Started/Sources/Using_Subversion_with_KDE|Ghid de folosire a utilitarului Subversion]].
  
=== Descarcarea surselor KDE 4 ===
+
=== Descărcarea surselor KDE 4 ===
  
'''/trunk/''' este locatia in care este pastrat codul sursa al KDE 4. Iata cum puteti descarca setul minim de module necesare pentru a putea compila KDE 4 si aplicatii pentru acesta:
+
'''/trunk/''' este locaţia în care este păstrat codul sursă al KDE 4. Iată cum puteţi descărca setul minim de module necesare pentru a putea compila KDE 4 şi aplicaţii pentru acesta:
 
        
 
        
 
  svn co svn://anonsvn.kde.org/home/kde/trunk/KDE/kdelibs
 
  svn co svn://anonsvn.kde.org/home/kde/trunk/KDE/kdelibs
 
  svn co svn://anonsvn.kde.org/home/kde/trunk/KDE/kdebase
 
  svn co svn://anonsvn.kde.org/home/kde/trunk/KDE/kdebase
  
{{tip|Daca folositi un utilitar firewall, inlocuiti '''svn://anonsvn.kde.org/''' cu '''svn://websvn.kde.org:443/''' in comenzile de mai sus; altfel nu veti putea descarca modulele.}}
+
{{tip|Dacă folosiţi un utilitar firewall, înlocuiţi '''svn://anonsvn.kde.org/''' cu '''svn://websvn.kde.org:443/''' în comenzile de mai sus; altfel, nu veţi putea descărca modulele.}}
  
{{tip|Modulul '''kdebase''' depinde de alte cateva module, enumerate in proprietatea SVN '''externals''' si care de asemenea nu vor putea fi descarcate daca folositi un utilitar firewall. Pentru a putea descarca aceste module chiar si daca folositi un utilitar firewall folositi urmatoarele comenzi:
+
{{tip|Modulul '''kdebase''' depinde de alte câteva module, enumerate în proprietatea SVN '''externals''' şi care de asemenea nu vor putea fi descărcate dacă folosiţi un utilitar firewall. Pentru a putea descărca aceste module chiar şi dacă folosiţi un utilitar firewall folosiţi următoarele comenzi:
 
  cd KDE
 
  cd KDE
 
  svn propset svn:externals "lib svn://websvn.kde.org:443/home/kde/trunk/KDE/kdebase/runtime/kstyles/oxygen/lib" kdebase/workspace/kwin/clients/oxygen  
 
  svn propset svn:externals "lib svn://websvn.kde.org:443/home/kde/trunk/KDE/kdebase/runtime/kstyles/oxygen/lib" kdebase/workspace/kwin/clients/oxygen  
Line 38: Line 38:
  
  
'''qt-copy''' contine o copie a ultimei versiuni stabile a [http://www.trolltech.com Qt] care poate fi folosita impreuna cu KDE 4. De asemenea, mai contine modificari facute de echipa de programatori KDE, modificari care nu au fost inca incluse in versiunea oficiala a Qt. Aceste modificari sunt recomandate pentru cei care descarca sursele KDE din '''trunk'''. Instructiuni despre cum puteti descarca si configura acesta varianta modificata a Qt puteti gasi [[Getting_Started/Build/KDE4/Prerequisites#Qt |aici]].
+
'''qt-copy''' conţine o copie a ultimei versiuni stabile a [http://www.trolltech.com Qt] care poate fi folosită împreuna cu KDE 4. De asemenea, mai conţine modificări făcute de echipa de programatori KDE, modificări care nu au fost încă incluse în versiunea oficială a Qt. Aceste modificări sunt recomandate pentru cei care descarcă sursele KDE din '''trunk'''. Instrucţiuni despre cum puteţi descărca şi configura această variantă modificată a Qt puteţi găsi [[Getting_Started/Build/KDE4/Prerequisites#Qt |aici]].
  
Daca doriti sa descarcati o copie completa a surselor KDE 4, puteti face acest lucru cu o singura comanda:
+
Dacă doriţi să descărcaţi o copie completă a surselor KDE 4, puteţi face acest lucru cu o singură comandă:
  
 
  svn co svn://anonsvn.kde.org/home/kde/trunk/KDE
 
  svn co svn://anonsvn.kde.org/home/kde/trunk/KDE
  
{{note|Puteti folosi [http://websvn.kde.org/trunk/KDE Interfata online a depozitului SVN] pentru a alege exact modulele de care aveti nevoie. In acest fel veti putea instala mai repede KDE.}}
+
{{note|Puteţi folosi [http://websvn.kde.org/trunk/KDE Interfaţa online a depozitului SVN] pentru a alege exact modulele de care aveţi nevoie. În acest fel veţi putea instala mai repede KDE.}}
  
Daca doriti sa incercati si cateva aplicatii KDE 4, puteti descarca urmatoarele module din '''/trunk/''':
+
Dacă doriţi să încercaţi şi câteva aplicaţii KDE 4, puteţi descărca următoarele module din '''/trunk/''':
  
 
  koffice
 
  koffice
Line 53: Line 53:
 
  kdereview
 
  kdereview
  
Spre exemplu, pentru a descarca modulul '''koffice''' folositi comanda urmatoare:
+
Spre exemplu, pentru a descărca modulul '''koffice''' folosiţi comanda următoare:
  
 
  svn co svn://anonsvn.kde.org/home/kde/trunk/koffice
 
  svn co svn://anonsvn.kde.org/home/kde/trunk/koffice
Line 59: Line 59:
 
=== Extragerea surselor din copii arhivate ===
 
=== Extragerea surselor din copii arhivate ===
  
Pentru a economisi timp puteti obtine modulele de care aveti nevoie si din copii arhivate ale locatiei '''trunk'''. [[../Snapshots|Ghid de lucru cu copiile arhivate]] ofera informatii despre aceasta modalitate de a obtine sursele KDE.
+
Pentru a economisi timp puţeti obţine modulele de care aveţi nevoie şi din copii arhivate ale locaţiei '''trunk'''. [[../Snapshots|Ghid de lucru cu copiile arhivate]] oferă informaţii despre această modalitate de a obţine sursele KDE.
  
=== Descarcarea surselor KDE 3 ===
+
=== Descărcarea surselor KDE 3 ===
  
Daca doriti sa descarcati KDE 3 (stabila) in locul ultimei versiuni KDE 4 (dezvoltare), puteti descarca sursele KDE 3.5 folosind comenzile:
+
Dacă doriţi să descărcaţi KDE 3 (stabilă) în locul ultimei versiuni KDE 4 (dezvoltare), puteţi descărca sursele KDE 3.5 folosind comenzile:
  
 
  svn co svn://anonsvn.kde.org/home/kde/branches/arts/1.5/arts
 
  svn co svn://anonsvn.kde.org/home/kde/branches/arts/1.5/arts
Line 71: Line 71:
 
  svn co svn://anonsvn.kde.org/home/kde/branches/qt/3.3/qt-copy
 
  svn co svn://anonsvn.kde.org/home/kde/branches/qt/3.3/qt-copy
  
=== Descarcarea unei versiuni anterioare ===
+
=== Descărcarea unei versiuni anterioare ===
  
Modulele KDE sunt marcate la fiecare revizie, astfel incat este posibil sa descarcati exact versiunea KDE pe care o doriti. Majoritatea modulelor KDE sunt marcate cu un nume in formatul '''tags/KDE/X.Y.Z''' (X, Y si Z reprezentand versiunea principala, revizia si patch-ul). Modulul care contine fisierele multimedia (aveti nevoie de acest modul doar pentru KDE 2 si KDE 3) are un alt format al numelui, '''tags/arts/X.Y.Z'''. Spre exemplu, pentru a descarca modulul '''kdelibs''' din versiunea marcata KDE 3.5.0, folositi comanda:  
+
Modulele KDE sunt marcate la fiecare revizie, astfel încăt este posibil să descărcaţi exact versiunea KDE pe care o doriţi. Majoritatea modulelor KDE sunt marcate cu un nume in formatul '''tags/KDE/X.Y.Z''' (X, Y şi Z reprezentând versiunea principală, revizia şi patch-ul). Modulul care conţine fişierele multimedia (aveţi nevoie de acest modul doar pentru KDE 2 şi KDE 3) are un alt format al numelui, '''tags/arts/X.Y.Z'''. Spre exemplu, pentru a descărca modulul '''kdelibs''' din versiunea marcată KDE 3.5.0, folosiţi comanda:  
  
 
  svn co svn://anonsvn.kde.org/home/kde/tags/KDE/3.5.0/kdelibs/
 
  svn co svn://anonsvn.kde.org/home/kde/tags/KDE/3.5.0/kdelibs/
  
Daca ulterior doriti sa actualizati acest modul la versiunea marcata KDE 3.5.5, folositi comanda:
+
Dacă ulterior doriţi să actualizaţi acest modul la versiunea marcată KDE 3.5.5, folosiţi comanda:
  
 
  svn switch svn://anonsvn.kde.org/home/kde/tags/KDE/3.5.5/kdelibs
 
  svn switch svn://anonsvn.kde.org/home/kde/tags/KDE/3.5.5/kdelibs
  
{{tip|Daca descarcati modulul folosind o cale care contine '''/branch/''' sau '''/trunk/''' (si nu '''/tags/'''), actualizarea se face cu o simpla comanda '''svn update'''.}}
+
{{tip|Dacă descărcaţi modulul folosind o cale care conţine '''/branch/''' sau '''/trunk/''' (şi nu '''/tags/'''), actualizarea se face cu o simplă comandă '''svn update'''.}}
  
=== Descarcarea traducerilor ===
+
=== Descărcarea traducerilor ===
Daca aveti nevoie de traduceri in limba dumneavoastra, descarcati limba dorita din cadrul modulului [http://websvn.kde.org/trunk/l10n l10n].  
+
Dacă aveţi nevoie de traduceri în limba dumneavoastră, descărcaţi limba dorită din cadrul modulului [http://websvn.kde.org/trunk/l10n l10n].  
  
{{Warning|Modulul l10n este ''foarte'' mare. Asigurati-va ca dispuneti de suficient timp si spatiu pe hard disk daca doriti sa descarcati intreg modulul. Majoritatea persoanelor descarca doar o anumita limba din modulul l10n.}}
+
{{Warning|Modulul l10n este ''foarte'' mare. Asiguraţi-vă că dispuneţi de suficient timp şi spaţiu pe hard disk dacă doriţi să descărcaţi întreg modulul. Majoritatea persoanelor descarcă doar o anumită limbă din modulul l10n.}}
  
Acum puteti incepe sa compilati KDE! Vizitati [[Getting_Started/Build/KDE4|aceasta pagina]] pentru a afla cum se compileaza versiunea de dezvoltare sau [[Getting_Started/Build/Stable_Version|aceasta pagina]] pentru a afla cum se compileaza versiunea stabila.
+
Acum puteţi începe să compilaţi KDE! Vizitaţi [[Getting_Started/Build/KDE4|această pagină]] pentru a afla cum se compilează versiunea de dezvoltare sau [[Getting_Started/Build/Stable_Version|această pagină]] pentru a afla cum se compilează versiunea stabilă.
  
== Mentiuni ==
+
== Menţiuni ==
* Serverul anonsvn.kde.org este intretinut de catre [mailto:dirk@kde.org Dirk Mueller], iar locatia sa este in Tuebingen, Germania. Exista mai multe imagini ale acestui server; una dintre ele ar putea fi mai rapida pentru dumneavoastra, in functie de locatie:
+
* Serverul anonsvn.kde.org este întreţinut de către [mailto:dirk@kde.org Dirk Mueller], iar locaţia sa este in Tuebingen, Germania. Există mai multe imagini ale acestui server; una dintre ele ar putea fi mai rapidă pentru dumneavoastră, în funcţie de locaţie:
** kde.mneisen.org este intretinut de catre [mailto:martin.eisenhardt@mneisen.org Martin Eisenhardt], iar locatia sa este in Nuernberg, Germania.
+
** kde.mneisen.org este întreţinut de către [mailto:martin.eisenhardt@mneisen.org Martin Eisenhardt], iar locaţia sa este în Nuernberg, Germania.
** www.englishbreakfastnetwork.org de asemenea contine o imagine a acestui server, intretinuta de catre [mailto:groot@kde.org Adriaan de Groot]; locatia sa este la Universitatea Nijmegen, Olanda.
+
** www.englishbreakfastnetwork.org de asemenea conţine o imagine a acestui server, întreţinută de către [mailto:groot@kde.org Adriaan de Groot]; locaţia sa este la Universitatea din Nijmegen, Olanda.
** svn://azkaban.caltech.edu este mentinut de catre [mailto:eugen.plamadeala@gmail.com Eugeniu Plamadeala] si are locatia langa Los Angeles, SUA. Aceasta imagine are aceeasi structura ca si anonsvn.kde.org.
+
** svn://azkaban.caltech.edu este întreţinut de către [mailto:eugen.plamadeala@gmail.com Eugeniu Plămădeală] şi are locaţia lângă Los Angeles, SUA. Această imagine are aceeaşi structură ca şi anonsvn.kde.org.
: '''Atentie!'''. SVN memoreaza serverul folosit la ultima actualizare a copiei pe care ati facut-o si se va conecta mereu la acest server. Daca doriti sa schimbati serverul, inainte de actualizare trebuie sa folositi o comanda asemanatoare cu urmatoarea:
+
: '''Atenţie!'''. SVN memorează serverul folosit la ultima actualizare a copiei pe care aţi facut-o şi se va conecta mereu la acest server. Dacă doriţi să schimbaţi serverul, înainte de actualizare trebuie să folosiţi o comandă asemănătoare cu următoarea:
 
   svn switch --relocate svn://anonsvn.kde.org/ svn://kde.mneisen.org/
 
   svn switch --relocate svn://anonsvn.kde.org/ svn://kde.mneisen.org/
Daca sunteti interesati in crearea unei imagini a serverului anonsvn.kde.org, persoana de contact este [mailto:mueller@kde.org Dirk Mueller].
+
Dacă sunteţi interesaţi în crearea unei imagini a serverului anonsvn.kde.org, [mailto:mueller@kde.org Dirk Mueller] vă poate oferi informaţii în acest sens.
  
 
[[Category:Build KDE]]
 
[[Category:Build KDE]]

Revision as of 15:21, 9 March 2008


Contents

Getting Started/Sources/Anonymous SVN

Descărcarea codului sursă al KDE folosind utilitarul Subversion (SVN)
Tutorial Series   Getting Started
Previous   None
What's Next   Compilarea KDE 4
Further Reading   Version Control with Subversion

Introducere

Dacă vă place să folosiţi ultima versiune a unui program chiar dacă nu este cea stabilă, există o modalitate relativ uşoară de a obţine o copie actualizată a surselor KDE - depozitul SVN.

Ca o alternativă puteţi folosi Pachete de instalare KDE 4 pentru distribuţia preferată.

Accesul la depozitul SVN

Instalarea utilitarului Subversion

Întâi, instalaţi utilitarul Subversion (SVN) în formă executabilă (dacă nu este deja instalat). Probabil că puteţi descărca forma executabilă pentru sistemul de operare pe care îl folosiţi; daca nu, puteţi compila chiar dumneavoastră sursele utilitarului, pe care le puteţi obţine de la Pagina de descărcare a proiectului SVN. Daca doriţi să aflaţi cum se foloseşte utilitarul Subversion pentru a descărca sursele KDE, puteţi citi Ghid de folosire a utilitarului Subversion.

Descărcarea surselor KDE 4

/trunk/ este locaţia în care este păstrat codul sursă al KDE 4. Iată cum puteţi descărca setul minim de module necesare pentru a putea compila KDE 4 şi aplicaţii pentru acesta:

svn co svn://anonsvn.kde.org/home/kde/trunk/KDE/kdelibs
svn co svn://anonsvn.kde.org/home/kde/trunk/KDE/kdebase
Ktip.png
 
Tip
Dacă folosiţi un utilitar firewall, înlocuiţi svn://anonsvn.kde.org/ cu svn://websvn.kde.org:443/ în comenzile de mai sus; altfel, nu veţi putea descărca modulele.


Ktip.png
 
Tip
Modulul kdebase depinde de alte câteva module, enumerate în proprietatea SVN externals şi care de asemenea nu vor putea fi descărcate dacă folosiţi un utilitar firewall. Pentru a putea descărca aceste module chiar şi dacă folosiţi un utilitar firewall folosiţi următoarele comenzi:
cd KDE
svn propset svn:externals "lib svn://websvn.kde.org:443/home/kde/trunk/KDE/kdebase/runtime/kstyles/oxygen/lib" kdebase/workspace/kwin/clients/oxygen 
.


qt-copy conţine o copie a ultimei versiuni stabile a Qt care poate fi folosită împreuna cu KDE 4. De asemenea, mai conţine modificări făcute de echipa de programatori KDE, modificări care nu au fost încă incluse în versiunea oficială a Qt. Aceste modificări sunt recomandate pentru cei care descarcă sursele KDE din trunk. Instrucţiuni despre cum puteţi descărca şi configura această variantă modificată a Qt puteţi găsi aici.

Dacă doriţi să descărcaţi o copie completă a surselor KDE 4, puteţi face acest lucru cu o singură comandă:

svn co svn://anonsvn.kde.org/home/kde/trunk/KDE
noframe
 
Note
Puteţi folosi Interfaţa online a depozitului SVN pentru a alege exact modulele de care aveţi nevoie. În acest fel veţi putea instala mai repede KDE.

Dacă doriţi să încercaţi şi câteva aplicaţii KDE 4, puteţi descărca următoarele module din /trunk/:

koffice
extragear
playground
kdereview

Spre exemplu, pentru a descărca modulul koffice folosiţi comanda următoare:

svn co svn://anonsvn.kde.org/home/kde/trunk/koffice

Extragerea surselor din copii arhivate

Pentru a economisi timp puţeti obţine modulele de care aveţi nevoie şi din copii arhivate ale locaţiei trunk. Ghid de lucru cu copiile arhivate oferă informaţii despre această modalitate de a obţine sursele KDE.

Descărcarea surselor KDE 3

Dacă doriţi să descărcaţi KDE 3 (stabilă) în locul ultimei versiuni KDE 4 (dezvoltare), puteţi descărca sursele KDE 3.5 folosind comenzile:

svn co svn://anonsvn.kde.org/home/kde/branches/arts/1.5/arts
svn co svn://anonsvn.kde.org/home/kde/branches/KDE/3.5/

Iar pentru modulul qt-copy corespondent KDE 3.5:

svn co svn://anonsvn.kde.org/home/kde/branches/qt/3.3/qt-copy

Descărcarea unei versiuni anterioare

Modulele KDE sunt marcate la fiecare revizie, astfel încăt este posibil să descărcaţi exact versiunea KDE pe care o doriţi. Majoritatea modulelor KDE sunt marcate cu un nume in formatul tags/KDE/X.Y.Z (X, Y şi Z reprezentând versiunea principală, revizia şi patch-ul). Modulul care conţine fişierele multimedia (aveţi nevoie de acest modul doar pentru KDE 2 şi KDE 3) are un alt format al numelui, tags/arts/X.Y.Z. Spre exemplu, pentru a descărca modulul kdelibs din versiunea marcată KDE 3.5.0, folosiţi comanda:

svn co svn://anonsvn.kde.org/home/kde/tags/KDE/3.5.0/kdelibs/

Dacă ulterior doriţi să actualizaţi acest modul la versiunea marcată KDE 3.5.5, folosiţi comanda:

svn switch svn://anonsvn.kde.org/home/kde/tags/KDE/3.5.5/kdelibs
Ktip.png
 
Tip
Dacă descărcaţi modulul folosind o cale care conţine /branch/ sau /trunk/ (şi nu /tags/), actualizarea se face cu o simplă comandă svn update.


Descărcarea traducerilor

Dacă aveţi nevoie de traduceri în limba dumneavoastră, descărcaţi limba dorită din cadrul modulului l10n.

noframe
 
Warning
Modulul l10n este foarte mare. Asiguraţi-vă că dispuneţi de suficient timp şi spaţiu pe hard disk dacă doriţi să descărcaţi întreg modulul. Majoritatea persoanelor descarcă doar o anumită limbă din modulul l10n.


Acum puteţi începe să compilaţi KDE! Vizitaţi această pagină pentru a afla cum se compilează versiunea de dezvoltare sau această pagină pentru a afla cum se compilează versiunea stabilă.

Menţiuni

  • Serverul anonsvn.kde.org este întreţinut de către Dirk Mueller, iar locaţia sa este in Tuebingen, Germania. Există mai multe imagini ale acestui server; una dintre ele ar putea fi mai rapidă pentru dumneavoastră, în funcţie de locaţie:
    • kde.mneisen.org este întreţinut de către Martin Eisenhardt, iar locaţia sa este în Nuernberg, Germania.
    • www.englishbreakfastnetwork.org de asemenea conţine o imagine a acestui server, întreţinută de către Adriaan de Groot; locaţia sa este la Universitatea din Nijmegen, Olanda.
    • svn://azkaban.caltech.edu este întreţinut de către Eugeniu Plămădeală şi are locaţia lângă Los Angeles, SUA. Această imagine are aceeaşi structură ca şi anonsvn.kde.org.
Atenţie!. SVN memorează serverul folosit la ultima actualizare a copiei pe care aţi facut-o şi se va conecta mereu la acest server. Dacă doriţi să schimbaţi serverul, înainte de actualizare trebuie să folosiţi o comandă asemănătoare cu următoarea:
 svn switch --relocate svn://anonsvn.kde.org/ svn://kde.mneisen.org/

Dacă sunteţi interesaţi în crearea unei imagini a serverului anonsvn.kde.org, Dirk Mueller vă poate oferi informaţii în acest sens.


KDE® and the K Desktop Environment® logo are registered trademarks of KDE e.V.Legal