Difference between revisions of "Contribute (fi)"

Jump to: navigation, search
m
Line 33: Line 33:
  
 
=== C++ ===
 
=== C++ ===
KDE on suurimmaksi osaksi kirjoitettu C++ -kielellä. Vaikka C++ ei ole sinulle tuttu, sinun pitäisi tehdä vähintään jotain työtä sillä. On olemassa lukuisia hyviä C++ -kirjoja - erinomainen lähde on [http://mindview.net/Books/TICPP/ThinkingInCPP2e.html Bruce Eckel's "Thinking in C++"], joka saatavissa sekä ilmaisena latauksena että painettuna dokumenttina. Ei ole olennaista ymmärtää kaikkea, ennen kuin aloitat KDE:ssä, mutta on ymmärrettävä perussyntaksi ja -toiminnot.
+
KDE on suurimmaksi osaksi kirjoitettu C++ -kielellä. Vaikka C++ ei ole tuttu, sinun pitäisi tehdä vähintään jotain työtä sillä. On olemassa lukuisia hyviä C++ -kirjoja - erinomainen lähde on [http://mindview.net/Books/TICPP/ThinkingInCPP2e.html Bruce Eckel's "Thinking in C++"], joka saatavissa sekä ilmaisena latauksena että painettuna dokumenttina. Ei ole olennaista ymmärtää kaikkea, ennen kuin aloitat KDE:ssä, mutta on ymmärrettävä perussyntaksi ja -toiminnot.
  
 
=== Qt ===
 
=== Qt ===

Revision as of 17:13, 1 September 2009


Contribute

Tämän sivun tarkoitus on näyttää yhteenveto KDE-kehityksen eri puolista erityisesti ohjelmointikysymyksissä. KDE-projektii toivottaa tervetulleiksi kaikki, jotka haluavat auttaa.

noframe
 
Note
KDE-kehitykseen voi liittyä monilla tavoilla, jotka voidaan yhteenvetona luetella seuraaviin luokkiin:
Dokumentointi, paikallistaminen, kehittäminen, käytettävyys, käyttömahdollisuudet, ulkoasukomponentit, edistäminen
Et ole koodaaja? Katso KDE:n kuinka voi osallistua-sivulta muita tapoja, joilla voit auttaa. Katso myös: Bugsquad!

Uutiset ja sähköpostilistat

KDE-projektin yleisen suunnan määrittelevät ne, jotka tekevät työn - ei ole olemassa mitään yksittäistä ylätason suunnitelmaa, miltä KDE näyttää tulevaisuudessa.

Jos haluat saada selville, mitä parhaillaan tapahtuu, niin voit tarkastella lukuisia lähteitä:

Sähköpostilistat
Luultavasti paras tapa saada selville, mitä on tapahtumassa KDE-kehityksessä. Arkistot löytyvät tästä osoitteesta.
Toimitussuodatin
Vastaanota ilmoitus SVN-toimituksista sillä alueella, joka kiinnostaa sinua.
KDE Commit-Digest
Viikottainen SVN-toimitusten yhteenveto.
The Dot
KDE-uutissivusto.

Koodauksen aloittaminen

Koodaus aloitetaan KDE:ssa löytämällä jotain korjattavaa ja korjaamalla se. Voit ehkä konsultoida moduuliyhteenvetoa saadaksesi apua hakemasi löytämiseen; kun kerran olet korjannut jotain, haluat lähettää korjauksen. Jos teet sen muutaman kerran, haluat ehkä käyttää SVN-tiliä niin että voit korjata asiat suoraan.

Tällä hetkellä on KDE-kehityksen sisällä kaksi valintaa - voit työskennellä KDE3:n tai KDE4:n kanssa. KDE3 on hyvä valinta virheiden korjaamiseksi, kuitenkin pääasiallinen kehitystyö (ja kaikki uudet ominaisuudet) on KDE4:ssä. Tämä dokumentti keskittyy pääasiassa työhön, joka tukee KDE4:ää.

C++

KDE on suurimmaksi osaksi kirjoitettu C++ -kielellä. Vaikka C++ ei ole tuttu, sinun pitäisi tehdä vähintään jotain työtä sillä. On olemassa lukuisia hyviä C++ -kirjoja - erinomainen lähde on Bruce Eckel's "Thinking in C++", joka saatavissa sekä ilmaisena latauksena että painettuna dokumenttina. Ei ole olennaista ymmärtää kaikkea, ennen kuin aloitat KDE:ssä, mutta on ymmärrettävä perussyntaksi ja -toiminnot.

Qt

Ennen kuin olet pätevä KDE-koodaaja, sinun pitäisi ymmärtää Qt toolkit. Jos Qt ei ole tuttua, pitäisi opiskella Qt:n sisältämän oppikurssi (Qt4-versio, Qt3-versio).

Jos haluat aloittaa multimedioilla ja videoilla, saatat ehkä haluta kuluttaa pari hämmästyttävää minuuttia katsomalla Yksinkertaisen opastedokumenttiselaimen kääntäminen Qt4 Designer-ohjelmalla. Jos kiinnostuit siitä, niin haluat ehkä katsoa myös Mark Summerfieldin videoesittelyn Heippa Qt, joka on osa Trolltech Developer Days 2006 esityksiä.

If you need a gentler introduction to Qt, or would just like an alternative view, then you may wish to look at the The Independent Qt Tutorial (Ei ole tällä hetkellä verkossa kirjasopimuksen vuoksi).

Jos pidät parempana oppia Qt lukemalla perinteisen kirjan, vilkaise Trolltechin kirjasivua. Seuraava suositus Qt4:ään tutustumiseksi on joka on myös saatavissa täältä.

KDE

Valikoima KDE-tekniikkatietoja on saatavissa oppikurssiosastossa. Huomaa, että jotkut näistä oppikursseista koskevat vielä KDE3:a, vaikka niitä pitäisi pystyä soveltamaan ainakin osittain.

Löydät myös hyödyllistä tietoa KDE:stä UKKt osastossa. Nämä tiedot saattavat myös olla aavistuksen vanhentuneita KDE4:lle, mutta paljon siitä on laajasti käyttökelpoista jopa KDE:n ulkopuolella.

Voit myös lukea KDE-koodauskirjoja.

Viimeisenä, mutta ei missään nimessä vähäisempänä, KDE:n mukana tulee laaja luokka (Application Programmer Interface eli Sovellusohjelmoijarajapinta) dokumentaatio. Tämä löytyy KDE API-viitekäsikirja osastosta, joka sisältää myös lukuisia hyödyllisiä linkkejä, kuinka kirjoittaa ja päivittää luokkadokumentaatiota. Voit luoda nämä myös omalle koneellesi tai viitata ajantasaisempaan versioon osoitteesssa The English Breakfast Network.

Yksityiskohtaisempi kuvaus yllä kerrotuista vaiheesta löytyy osoitteesta Ohjelmointiopas.

Kuinka tulla mukaan virheenmetsästykseen ja sovellusten laatutyöhön

KDE:n sisällä on suuri määrä sovelluksia ja kaikilla niillä ei ole ylläpitäjää, joka hallinnoisi virheitä ja yleensä auttaisi kaikissa kysymyksissä, jotka liittyvät jonkin toimivan koodin muuntamista viimeistellyksi sovellukseksi.

Jos olet kiinnostunut auttamaan KDE:n kanssa, mutta et tiedä mistä alkaisi, vieraile osoitteessa Avustava websivu, josta saa lisätietoja. Huomaa, että sinulla ei tarvitse olla mitään ohjelmointitaitoja tullaksesi mukaan kehitystyöhön. Erityisesti kehittäjät julkistavat säännöllisesti niin kutsuttuja Juniorityöt rohkaistakseen uusia avustajia.

Tietysti voit tulla mukaan virheiden metsästämiseen olematta osa KDE:n laaturyhmää - riittää kun luot itsellesi tilin KDE:n virheenjäljitysjärjestelmään, ja aloitat virheiden etsimisen / lajittelun. Taaskaan et tarvitse ohjelmointitaitoja - ohjelmoijia auttaa suunnattomasti, jos on vain olemassa proseduuri, joka sallii jatkuvasti virhetilanteen tuottamisen uudelleen.

Bugsquad yrittää pitää lukua KDE-ohjelmistojen virheistä ja varmistaa, että varmistetut virheet ilmoitetaan kehittäjille. Et tarvitse mitään ohjelmointitaitoja tullaksesi mukaan Bugsquad-ryhmään; itse asiassa se on erinomainen tapa palauttaa jotain KDE-yhteistölle, jos et osaa ohjelmoida.

Historiallisia lähteitä

KDE Traffic
Kehityssähköpostilistojen yhteenveto. KDE Traffic on julkaistu 76 numeroa, alkaen 10 maaliskuuta 2001 ja päättyen 16 huhtikuuta 2004. The KDE Commit-Digest (kuvailtu yllä) on sen looginen seuraaja.